Mě prohlášení PTS mile překvapilo.
Vzhledem k velké zdrženlivosti PTS v minulosti ve vyjádření podpory různým hnutím např. HPŽ,..., či k absenci odsouzení různých hrůz např. "Pochody zrůdnosti" kde PTS doporučoval protestů se neúčastnit a celou událost ignorovat,..., mě prohlášení PTS velmi potěšilo. Pro mne je to důkazem posunu správným směrem, stejně tak jako pochvala PTS sebe sama za roli při organizování protestů. Jsem si jist, že pakliže se PTS nepochválí sám, tak to za něj nikdo neudělá, zvláště pak ne z Tradičních kruhů...
Co opravdu kvituji, a považuji za nanejvýš přesné, je v závěru prohlášení oddělování "katolických křesťanů a slušných lidí". To je, po osobní zkušenosti v posledních letech s PTS, posledně pak s naprosto neslušnými okolnostmi registrace FSSPX. jako náboženské společnosti v ČR, doslova "Freudovským přiznáním".
S VND pak musím souhlasit s neadekvátním označením kohosi z Balkánu za "Ustašovského pohrobka".
Zde mne PTS nezklamal, ale ani nepotěšil. Je to propagandistický výlev, který celé prohlášení snižuje na politické prohlášení, nikoli prohlášení duchovního, stejně tak jako akcent protiprávního jednání s odvoláváním se na Ústavu ČR, "demokratický stát" či genocida Slovanů, Židů apod., nikoli akcent podstaty divadelní hry, tj. rouhání se Bohu. Zde mi už jen chyběl výklad divadelní hry jako: "Zobrazování znásilnění muslimky židem je jasný antisemitismus. Divadelní hrou to začíná, a šesti milióny končí".