+ + + T R A D I T I O + + +
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

+ + + T R A D I T I O + + +

Katolické fórum pro katolíky, ochránce nenarozeného života a všechny, pro které je Salus animarum opravdu suprema lex.

PříjemPříjem  PortálPortál  Latest imagesLatest images  RegistraceRegistrace  Přihlášení  
Similar topics

Rodinná morálka

Goto down 
    +17
    JPS
    Fr. Augustin T.O.P.
    Ave
    bJ
    Stoofi
    Irenej
    Kolcok
    Thomas More
    René Václavek
    JL
    Josafat
    Gaudentius
    Michal Kretschmer
    Fr. Albert T.O.P.
    Antonio Ghislieri
    Quido van Rijn
    Mr.Difficult
    21 posters
    Jdi na stránku : 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Next

Katolickým křtem jsem byl/a pokřtěný/a
    jako miminko v peřince
    Rodinná morálka Vote_lcap73%Rodinná morálka Vote_rcap
     73% [ 46 ]
    jako dospělý/á muž/žena
    Rodinná morálka Vote_lcap22%Rodinná morálka Vote_rcap
     22% [ 14 ]
    ani jedna možnost(konvertoval jsem od heretiků)
    Rodinná morálka Vote_lcap5%Rodinná morálka Vote_rcap
     5% [ 3 ]
    Celkem hlasů : 63

AutorZpráva
    Anonymní
    Anonymní
    Anonymous

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 9:18

Jo, je to podobné, ale argumenty silnější - při nevěře ubližuješ manželce a dětem, ale poté co od tebe manželka odejde už jí neublížíš. Samozřejmě porušuješ Boží zákon.

Ale vciťme se do toho člověka. On se ožení třeba ve 20, v 25 od něj uteče manželka a on, mladý /který většinou nemá povolání k celibátnímu životu/ touží po tom s někým být, někoho milovat, nebýt sám. Dostal se do toho nezaviněně a chtěl by naplnit svůj život. A co teď s tím?!
    Návrat nahoru Goto down
    Mr.Difficult
    Svůdce maličkých
    Svůdce maličkých

Počet příspěvků : 4135
    Na +T+ od : 01. 12. 06

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 11:31

Když někomu uteče manželka či manžel, musí zůstat sám, protože světská moc netrestá cizoložství jediným adekvátním trestem, umožňujícím nové manželství a tím trestem je sekyra.
    Návrat nahoru Goto down
    Anonymní
    Anonymní
    Anonymous

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 11:34

Takže teoreticky - protože stát selhal, vezmu sekeru, nevěrného manžela odstraním, vyzpovídám se a pak už mám cetu volnou Very Happy
    Návrat nahoru Goto down
    Quido van Rijn
    Aktivní uživatel
    Aktivní uživatel
    Quido van Rijn

Male Počet příspěvků : 3729
    Věk : 134
    Bydliště : Od března 2010 kontakt pouze přes mail: quidovanrijn@yahoo.com
    Na +T+ od : 30. 11. 06

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 12:01

Mikolaj napsal:
    Takže teoreticky - protože stát selhal, vezmu sekeru, nevěrného manžela odstraním, vyzpovídám se a pak už mám cetu volnou Very Happy

V tom případě ale budeš mít na svědomí ještě ke všemu vraždu. No a na cestě do pekel už ti nebude mnoho chybět ujít. Okolnosti vraždy, kterou uvažuješ naznačují, že pokud bys šel za tohoto stavu ke svátostem, budou ti tyto nikoli k užitku, ale k zavržení.
    Návrat nahoru Goto down
    Anonymní
    Anonymní
    Anonymous

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 12:05

Quido, to byl černý humor... Wink Naštěstí nemusím svoji ženu vraždit, neb žiji ve spokojeném manželství.
    Návrat nahoru Goto down
    Quido van Rijn
    Aktivní uživatel
    Aktivní uživatel
    Quido van Rijn

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 12:06

Mikolaj napsal:
    Jo, je to podobné, ale argumenty silnější - při nevěře ubližuješ manželce a dětem, ale poté co od tebe manželka odejde už jí neublížíš. Samozřejmě porušuješ Boží zákon.

Ale vciťme se do toho člověka. On se ožení třeba ve 20, v 25 od něj uteče manželka a on, mladý /který většinou nemá povolání k celibátnímu životu/ touží po tom s někým být, někoho milovat, nebýt sám. Dostal se do toho nezaviněně a chtěl by naplnit svůj život. A co teď s tím?!

V tom případě je třeba uvedenou věc nést jako kříž, který na něho byl vložen. V žádném případě nelze "zakládat" milostný vztah ani manželství, vždyť manželství již uzavřeno má. Kromě toho nikde není psáno, že se jeho manželka (třeba až po mnoha létech) k němu nevrátí.
    Naplnění života znamená přece něco jiného než hledat náhražku za manželku, která utekla.
    Návrat nahoru Goto down
    Anonymní
    Anonymní
    Anonymous

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 12:15

Nic to nemění na tom, že dotyčný bude žít v nedobrovolném celibátu, který pro něho může být k nesnesení. A nemluvě o tom, když touží po potomstvu...

Prostě se na to nesnažím nahlížet přísně zákonicky, ale z pohledu toho konkrétního člověka. A že takové lidi v okolí znám.
    Návrat nahoru Goto down
    Quido van Rijn
    Aktivní uživatel
    Aktivní uživatel
    Quido van Rijn

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 12:41

Mikolaj napsal:
    Nic to nemění na tom, že dotyčný bude žít v nedobrovolném celibátu, který pro něho může být k nesnesení. A nemluvě o tom, když touží po potomstvu...

Prostě se na to nesnažím nahlížet přísně zákonicky, ale z pohledu toho konkrétního člověka. A že takové lidi v okolí znám.

Ano, dotyčný bude žít v nedobrovolném celibátu. Buď dočasně nebo už napořád, dokud ony manžele smrt nerozdělí. Pokud je to pro něho k nesnesení, je zde útěcha modlitby, svátostí atd. a může se také pokoušet stále urovnat vztah se svojí manželkou, která mu utekla (pokud je to možné). Člověk není na takový úkol nikdy sám a je potřeba se spolehnout na pomoc Boží.
    Totiž např. nezřízená touha po potomstvu a postavení idividua jako měřítka všech věcí - to už tady bylo, je a bude. To je začátek konce, třeba snaha převracet své dispozice, např. umělé oplodnění a když to nepomůže tak místo možnosti adopce se otáčet za jinou /jiným) apod. V tomto případě jde též o to, že ono individuum, které ze své touhy udělalo měřítko všech věcí, toužící např. po potomstvu, je ochotno těžce a soustavně hřešit a vůbec se neohlíží na Boží úradek.
    Návrat nahoru Goto down
    Antonio Ghislieri
    Svůdce maličkých
    Svůdce maličkých
    Antonio Ghislieri

Male Počet příspěvků : 1191
    Věk : 50
    Na +T+ od : 16. 07. 07

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 13:15

Mikolaj napsal:

Je to samozřejmě ironie, ale i tak podotýkám, že vražda manžela je překážkou uzavření nového manželství :-)
    Návrat nahoru Goto down
    http://ambon.or.cz
    Quido van Rijn
    Aktivní uživatel
    Aktivní uživatel
    Quido van Rijn

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 13:22

Antonio Ghislieri napsal:
    Mikolaj napsal:

Je to samozřejmě ironie, ale i tak podotýkám, že vražda manžela je překážkou uzavření nového manželství :-)

Tak to je v pytli lol!
    Návrat nahoru Goto down
    Antonio Ghislieri
    Svůdce maličkých
    Svůdce maličkých
    Antonio Ghislieri

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 13:28

Já zase z hlediska milosti, kterým vše poměřuji, nevidím žádný rozdíl mezi tzv. žitím na hromádce a tzv. civilním sňatkem (v případě, že je alespoň jedna strana pokřtěná)...
    Návrat nahoru Goto down
    Anonymní
    Anonymní
    Anonymous

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 13:29

Celé poučení z dnešní diskuse je - nežeňte se, zaděláváte si na případné zbytečné problémy do budoucna Very Happy:D
    Návrat nahoru Goto down
    Antonio Ghislieri
    Svůdce maličkých
    Svůdce maličkých
    Antonio Ghislieri

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 13:31

Mikolaj napsal:
    Celé poučení z dnešní diskuse je - nežeňte se, zaděláváte si na případné zbytečné problémy do budoucna Very Happy:D

Zcela potvrzuji :-)
    A už vůbec se nežeňte podruhé...
    ...nebo nedej Bože, potřetí :-)
    Návrat nahoru Goto down
    Quido van Rijn
    Aktivní uživatel
    Aktivní uživatel
    Quido van Rijn

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 13:42

Mikolaj napsal:

Tedy potvrzuješ současnou praxi - již se skoro nikdo nežení ani nevdává, protože by si zadělávali na "problém".
    Když to na zkoušku nevyjde, půjdou od sebe a je to zcela bez starostí.
    No a těm dětem z rozvrácených "rodin" no spíše z rozvrácených hromádek pustíme místo výchovy televizi.... ona už je vychová.
    No a po takové televizní výchově i sekyry jsou na odbyt ......
    Návrat nahoru Goto down
    Anonymní
    Anonymní
    Anonymous

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 13:53

To jsi narazil na dost podstatný problém. U dcery ve škole vidím, jak jsou některé děti naprosto dezorientované, když mají druhou maminku nebo třetího tatínka, každý se jmenuje jinak a ty děti potom neberou v té rodině nikoho. Takže nekázeň dnešních dětí je nejenom věc výchovy v rodině, ale i ztráty identity a jednoznačnosti rolí v rodině.
    Návrat nahoru Goto down
    Fr. Albert T.O.P.
    Gründer
    Gründer
    Fr. Albert T.O.P.

Male Počet příspěvků : 10044
    Na +T+ od : 29. 11. 06

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 14:12

Já zase z hlediska milosti, kterým vše poměřuji, nevidím žádný rozdíl mezi tzv. žitím na hromádce a tzv. civilním sňatkem (v případě, že je alespoň jedna strana pokřtěná)...

Souhlas. Smilstvo jako smilstvo.
    Návrat nahoru Goto down
    https://crux.forumczech.com
    Anonymní
    Anonymní
    Anonymous

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 14:13

Quido van Rijn napsal:
    Mikolaj napsal:

Tedy potvrzuješ současnou praxi - již se skoro nikdo nežení ani nevdává, protože by si zadělávali na "problém".
    No a těm dětem z rozvrácených "rodin" no spíše z rozvrácených hromádek pustíme místo výchovy televizi.... ona už je vychová.

Já měl na mysli doporučení (opět se smajlíkem) pro katolíky. Protože pro pohanskou většinu obyvatelstva to zase tak velký problém není. I když ... Nežiji pouze v katolické enklávě a konvertoval jsem teprve před pár lety, a proto vím, že těch zodpovědných lidí, kteří vyznávají rodinné hodnoty je více! A že nechápou zákaz sexu před svatbou a podobně? No oni nevěří, o Církvi vědí minimum, takže ani nechápou, proč by se tak měli chovat. Já to před tím taky nevěděl. Nesuďme je...
    Návrat nahoru Goto down
    Fr. Albert T.O.P.
    Gründer
    Gründer
    Fr. Albert T.O.P.

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 14:20

Mikolaj napsal:
    Quido van Rijn napsal:
    Mikolaj napsal:

Já měl na mysli doporučení (opět se smajlíkem) pro katolíky. Protože pro pohanskou většinu obyvatelstva to zase tak velký problém není. I když ... Nežiji pouze v katolické enklávě a konvertoval jsem teprve před pár lety, a proto vím, že těch zodpovědných lidí, kteří vyznávají rodinné hodnoty je více! A že nechápou zákaz sexu před svatbou a podobně? No oni nevěří, o Církvi vědí minimum, takže ani nechápou, proč by se tak měli chovat. Já to před tím taky nevěděl. Nesuďme je...

Jenže tam nejde jen o smrtelný hřích smilstva. K tomuto se často přidává aktikoncepce a nezřídka i další ohavnosti před Bohem.
    Soudit je nikdo nechce, ale napomínat je akt křesťanstkého milosrdenství.
    Zabývat se ale morálkou bezvěrců je ztráta času. Myslím, že svých starostí s parazity na mystickém Těle Kristově máme i bez toho dost.
    Nechceme přece házet perly sviním.
    Trápit by nás měli "katolíci", kteří žijí jako dobytek a ještě se odvažují tvrdit, že jsou katolíky. Tyto bychom měli poučovat.
    S pohany hne jen milost Boží.
    Návrat nahoru Goto down
    Anonymní
    Anonymní
    Anonymous

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 14:27

Na druhou stranu, ti bezvěrci jsou naše misijní území...
    Návrat nahoru Goto down
    Anonymní
    Anonymní
    Anonymous

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 14:30

Že je někdo pokřtěný z hlediska jeho morálky vůbec nic neznamená (z hlediska Spásy samozřejmě ano!). Určitě víš, že křtění malých dětí je dneska módní !!! Manželka mi včera vyprávěla, jak vyslechla rozhovor dvou maminek, kde jedna vyprávěla, jak měli křtiny, jak to bylo fajn rodinné setkání a hrozná bžunda, protože tam nikdo nevěděl, co má dělat...
    Návrat nahoru Goto down
    Fr. Albert T.O.P.
    Gründer
    Gründer
    Fr. Albert T.O.P.

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 14:32

Mikolaj napsal:
    Na druhou stranu, ti bezvěrci jsou naše misijní území...

Pokud Tě to baví, prosím.
    Já mám v popisu práce spíše apologetiku ve vztahu k novusorďákům. Nikomu nic vnucovat nebudu.
    Kdo chce, ten si tradici najde. Kdo nechce, ať jde do háje.
    Návrat nahoru Goto down
    Anonymní
    Anonymní
    Anonymous

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 14:35

Promiň Jakube, ale kdyby měli všichni takový přístup jako ty, tak jsem do dneška nepokřtěnej pohan...
    Návrat nahoru Goto down
    Fr. Albert T.O.P.
    Gründer
    Gründer
    Fr. Albert T.O.P.

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 14:39

Mikolaj napsal:

Že je někdo pokřtěný z hlediska jeho morálky vůbec nic neznamená (z hlediska Spásy samozřejmě ano!). Určitě víš, že křtění malých dětí je dneska módní !!! Manželka mi včera vyprávěla, jak vyslechla rozhovor dvou maminek, kde jedna vyprávěla, jak měli křtiny, jak to bylo fajn rodinné setkání a hrozná bžunda, protože tam nikdo nevěděl, co má dělat...
    Rodiče takovýchto dětí jim(a sobě) zadělávají na Boží tresty. A pak se někdo diví...nechápu No
    Návrat nahoru Goto down
    Fr. Albert T.O.P.
    Gründer
    Gründer
    Fr. Albert T.O.P.

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 14:43

Mikolaj napsal:
    Promiň Jakube, ale kdyby měli všichni takový přístup jako ty, tak jsem do dneška nepokřtěnej pohan...
    Jistě. Však já neříkám, že mají všichni mít přístup jako já.
    Ale já si žíly trhat nenechám. Někoho misie obohacují. Někoho to baví. Já se k hlásání na ulici a každému být povolán necítím.
    Svatý Tomáš Aquinský taky neprováděl misie. Psal svoje díla a tím budoval Království Boží.
    Každý máme jiný úkol.
    A nechat se vysát pohany...děkuji, stačilo.
    Návrat nahoru Goto down
    Quido van Rijn
    Aktivní uživatel
    Aktivní uživatel
    Quido van Rijn

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime29.10.07 14:49

Iacobus Augustinus napsal:
    Mikolaj napsal:

Rodiče takovýchto dětí jim(a sobě) zadělávají na Boží tresty. A pak se někdo diví...nechápu No

Pokud je svátost křtu objektivně spojena s milostí Boží vůči křtěňátku (a to je) tak ten křest je pro to nevinné dítě požehnání. Postoj jeho rodičů je irelevantní. Pokud ti rodiče se chovají jak psáno výše tj. nehodně, pak jde o jejich osobní hřích. Ovšem to je vedlejší, hlavní je, že duše toho nemluvněte se otvírá Božímu působení a je přijato do Církve.
    Návrat nahoru Goto down
    Sponsored content

Rodinná morálka Empty
    PříspěvekPředmět: Re: Rodinná morálka   Rodinná morálka Icon_minitime

Návrat nahoru Goto down

Rodinná morálka
    Strana 1 z 13Jdi na stránku : 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Next
     Similar topics
    -

Povolení tohoto fóra:Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
    + + + T R A D I T I O + + +  :: Církev u nás-
    Přejdi na: