| Rodinná morálka | |
|
+17JPS Fr. Augustin T.O.P. Ave bJ Stoofi Irenej Kolcok Thomas More René Václavek JL Josafat Gaudentius Michal Kretschmer Fr. Albert T.O.P. Antonio Ghislieri Quido van Rijn Mr.Difficult 21 posters |
|
Katolickým křtem jsem byl/a pokřtěný/a | jako miminko v peřince | | 73% | [ 46 ] | jako dospělý/á muž/žena | | 22% | [ 14 ] | ani jedna možnost(konvertoval jsem od heretiků) | | 5% | [ 3 ] |
| Celkem hlasů : 63 | | |
|
Autor | Zpráva |
---|
Anonymní Anonymní
| Předmět: Re: Rodinná morálka 06.03.08 15:18 | |
| Samozřejmě je to jedna z možností. Otázkou je, k čemu by mě nějaké hluboké studium bylo. A hlavně - kde vzít na to čas. O tom ti nemusím nic říkat |
|
| |
Quido van Rijn Aktivní uživatel
Počet příspěvků : 3729 Věk : 134 Bydliště : Od března 2010 kontakt pouze přes mail: quidovanrijn@yahoo.com Na +T+ od : 30. 11. 06
| Předmět: Re: Rodinná morálka 06.03.08 15:33 | |
| - Mikolaj napsal:
- Samozřejmě je to jedna z možností. Otázkou je, k čemu by mě nějaké hluboké studium bylo. A hlavně - kde vzít na to čas. O tom ti nemusím nic říkat
Zájem o studium posvátných nauk třeba podpořit Jenže každý musí vzít do úvahy realitu ve které žije. Je mi známo že se živíš prací (jak zpátečnické) a máš rodinu sestávající z jedné manželky (opačného pohlaví) a dětí (jak staromódní) a kupu starostí k tomu, takže holt po posouzení ...... vyjde výsledek. U mě je to stejné. A když vidím, jak na tom jsou ti, co se u nás vzdělávali fakultativně na ty "teology" ..... jsem rád že jsem rád ... to jsem už koneckonců psal... no a další vzdělávání ve víře - u mě ryze soukromé v ryze vlastní režii za asistence mojí rodiny - někdy. Tak to mám rád. | |
|
| |
Anonymní Anonymní
| Předmět: Re: Rodinná morálka 06.03.08 15:42 | |
| Já zpátečník se skutečně živím prací (neb jak mne kdysi nazval jeden přítel - jsem lehkoživka), ale hluboce se za to stydím a opovrhuji sebou Skutečně si nedokážu představit, jak studuji s hlavou plnou starostí uvnitř a klubkem dětí zvenčí Proto praktikuji postupné sebevzdělávání. |
|
| |
Anonymní Anonymní
| Předmět: Re: Rodinná morálka 18.03.08 19:16 | |
| |
|
| |
Fr. Albert T.O.P. Gründer
Počet příspěvků : 10044 Na +T+ od : 29. 11. 06
| Předmět: Re: Rodinná morálka 18.03.08 19:28 | |
| | |
|
| |
Anonymní Anonymní
| Předmět: Re: Rodinná morálka 18.03.08 19:34 | |
| Je to chlapský a u nás nevídaný postoj. Každý můžeme zhřešit, důležité však je, jak se k tomu postaví a jaké z toho vyvodí důsledky. |
|
| |
Gaudentius Sodalitium pianum
Počet příspěvků : 68 Věk : 43 Bydliště : ex urbe Olomucio Na +T+ od : 06. 02. 08
| Předmět: Re: Rodinná morálka 18.03.08 19:40 | |
| - Mikolaj napsal:
- Je to chlapský a u nás nevídaný postoj. Každý můžeme zhřešit, důležité však je, jak se k tomu postaví a jaké z toho vyvodí důsledky.
S tím souhlasím, rozhodně mě v dnešní době překvapuje takový postoj. Myslím si, že by ale odejít měl. | |
|
| |
Josafat Sodalitium pianum
Počet příspěvků : 537 Bydliště : Imperium Austro-Hungaricum Na +T+ od : 31. 01. 08
| Předmět: Re: Rodinná morálka 18.03.08 22:43 | |
| Ale správně tam píší, že je chybou té sekty přetřásat na internetu veřejně jeho manželskou nevěru, zvláště když má čtyři děti, které tím budou trpět. To patří do zpovědnice. Tu si ale protestanti zrušili, tak jim asi zbývá jen tan internet... Díky Bohu za zpovědnici. | |
|
| |
Anonymní Anonymní
| Předmět: Re: Rodinná morálka 19.03.08 8:41 | |
| - Josafat napsal:
- Ale správně tam píší, že je chybou té sekty přetřásat na internetu veřejně jeho manželskou nevěru, zvláště když má čtyři děti, které tím budou trpět. To patří do zpovědnice. Tu si ale protestanti zrušili, tak jim asi zbývá jen tan internet... Díky Bohu za zpovědnici.
V tomto případě nesouhlasím, protože on je politik, veřejně činná osoba. Tudíž vodil za nos nejenom svoji rodinu, ale i své voliče. Také se teď vyhne jakýmkoliv pokusům o případné vydírání. A jestliže s tímto "coming out" souhlasí manželka (což by mělo být vždy podmínkou), tak je to v pořádku. |
|
| |
Anonymní Anonymní
| Předmět: Re: Rodinná morálka 19.03.08 10:36 | |
| |
|
| |
Josafat Sodalitium pianum
Počet příspěvků : 537 Bydliště : Imperium Austro-Hungaricum Na +T+ od : 31. 01. 08
| Předmět: Re: Rodinná morálka 19.03.08 10:56 | |
| - Mikolaj napsal:
V tomto případě nesouhlasím, protože on je politik, veřejně činná osoba. Tudíž vodil za nos nejenom svoji rodinu, ale i své voliče. Také se teď vyhne jakýmkoliv pokusům o případné vydírání. A jestliže s tímto "coming out" souhlasí manželka (což by mělo být vždy podmínkou), tak je to v pořádku. No, pokud byl jeho hřích veřejně známý, žádá si to od něj jakožto od veřejného činitele i veřejnou omluvu a přiměřené je i zřeknutí se funkce. Ale pokud to veřejné nebylo, pak to opravdu patří jen a jen a jen do zpovědnice, protože zveřejněním vznikne jen škoda jeho rodině. Dokonce takový člověk, který se proviní cizoložstvím, pokud je to v tajnosti, nemá to mimo zpovědi říkat nikomu, ani svému manželce/ovi, protože to jejich manželství neprospěje, ale uškodí. Tak to učí P. Skočdopole v pastorálce, i klasické morální teologie. | |
|
| |
Anonymní Anonymní
| Předmět: Re: Rodinná morálka 19.03.08 11:00 | |
| |
|
| |
Anonymní Anonymní
| Předmět: Re: Rodinná morálka 19.03.08 11:01 | |
| Už tady je ve zřetelném rozporu právo oběti na život a právo vraha oběť zabít. |
|
| |
Anonymní Anonymní
| Předmět: Re: Rodinná morálka 19.03.08 11:05 | |
| - Georgeus Ioannes Baptista napsal:
- Už tady je ve zřetelném rozporu právo oběti na život a právo vraha oběť zabít.
O tom by měl rozhodně rozhodnout Evropský soud pro lidská práva |
|
| |
Anonymní Anonymní
| |
| |
Anonymní Anonymní
| Předmět: Re: Rodinná morálka 19.03.08 11:13 | |
| |
|
| |
Anonymní Anonymní
| Předmět: Re: Rodinná morálka 18.05.08 1:29 | |
| Nevíte, jak lze hlasovat. Platně uznaný křest z ČCE mám za sebou já. |
|
| |
Anonymní Anonymní
| Předmět: Re: Rodinná morálka 18.05.08 16:35 | |
| hlásím se jako konvertita |
|
| |
Michal Kretschmer Admin
Počet příspěvků : 3365 Věk : 80 Bydliště : Praha Na +T+ od : 06. 12. 06
| Předmět: Re: Rodinná morálka 18.05.08 17:45 | |
| Celá ta anketa se soustřeďuje jen na otázku, kdy kdo přijal svátost křtu a nabízí 3 možnosti pokrývající všechny případy.
Z jiného hlediska by bylo možné se ptát i na to, kdy se přijetí křtu projevilo v životě dotyčného a tam může být řada možných historií, např. - pokřtěn jako mimino, rodina však nevěřící či nepraktikující, takže vyrůstal mimo víru působení církve a následná konverze - pokřtěn jako mimino, veden k víře, později odpadl od víry a/nebo křesťanského života, pak se navrátil (někdy dokonce takových návratů může být více) - ... | |
|
| |
Anonymní Anonymní
| Předmět: Re: Rodinná morálka 28.05.08 10:43 | |
| Kard. Bagnasco prohlásil - Problémem mládeže jsou dospělí 27.5.2008 19:45 RaVat (Itálie) Ve Vatikánu se včera odpoledne začalo 58. plenární zasedání Italské biskupské konference. Biskupové se na něm budou společně zamýšlet nad evangelizací a výchovou nových generací. Předseda Italského episkopátu kard. Angelo Bagnasco jej zahájil velmi obšírným vystoupením, ve kterém se kromě mnoha jiných oblastí života společnosti věnoval výchově mladých generací. Stav tohoto sektoru označil za nouzový.
Předseda Italského episkopátu vysvětlil, že problémem mladých jsou dospělí, protože od nich mládež očekává „spolehlivost svědků a učitelů“. Kardinál Bagnasco ale také vyjádřil uspokojení nad masivní účastí Italů v parlamentních volbách a přání „činorodé stability“ italské společnosti. Vyslovil se proti „netolerovatelným ghettům“ pro imigranty, poukázal na globální potravinový problém, který označil za „nehlučnou tsunami“, jež uvádí do nebezpečí života nejméně 100 milionů lidí naší planety. Kardinál Bagnasco se v souvislosti se zmínkou o nedávné úspěšné apoštolské cestě Benedikta XVI. do USA, zastavil u pojmu pozitivní laicity.
Církev nechce nikomu ukládat náboženskou morálku a jenom odedávna hlásá spolu s typicky náboženskými principy ony základní hodnoty, které definují lidskou osobu jako «srdce společnosti», řekl kard. Bagnasco na úvod plenárního zasedání Italské biskupské konference. |
|
| |
| Předmět: Re: Rodinná morálka 28.05.08 10:47 | |
| Hmmm, já jsem za "srdce společnosti" považoval vždycky to, které bylo probodeno na Golgotě. Ale v Itálii to mají asi jinak... | |
|
| |
Anonymní Anonymní
| Předmět: Re: Rodinná morálka 28.05.08 10:53 | |
| To je divné prohlášení. No kdo ví, jak to znělo v originále...
Ale šlo mi o to, že ta myšlenka "problémem mládeže jsou dospělí" je velice výstižná. Jak jinak by se měla chovat mládež, když generace jejich rodičů boří základy, na kterých je založena tato společnost ?!
Zřejmě dojde k nějaké mládežnické revoltě, proti povrchnímu a konzumistickému životu svých rodičů. Kéž by to byla kontrarevoluce - návrat ke kořenům! |
|
| |
| Předmět: Re: Rodinná morálka 28.05.08 11:31 | |
| Tak to každopádně. Ale pan kardinál by si měl sypat popel i na vlastní hlavu, protože jsou to především pastýři, kdo stojí za plytkou, povrchní a bezduchou vírou mých souputníků. Děti těchto dětí jsou na tom pak ještě hůř. Nepochybně nějaká kontrarevoluce bude. Jen se trochu obávám, že díky vzrůstajícím počtům pentekostálních sektářů to budou oni, kdo oslaví úspěch. Alespoň dočasně. Tradice je soustavně ostrakizována, odmítána a systematicky zapomínána. Juventutem - kdo o něm ví? Kdo chce žít na okraji svých vrstevníků? S pocitem, že většina se na něj dívá skrz prsty. To chce silnou osobnost a takovou většina těch bábovek není. Raději plavou s proudem a snaží se být nekonfliktní. Jenže být katolíkem(zvláště v dnešní době) znamená být konfliktní. | |
|
| |
Anonymní Anonymní
| Předmět: Re: Rodinná morálka 28.05.08 11:35 | |
| Myslím si, že hybnou silou nemůže být současná modernistická klika v Církvi, neboť ta plyne s proudem dnešního světa. Chce to, jak jsem již psal, návrat ke kořenům a jistou radikalitu Evangelia. A tady vidím budoucnost tradice. |
|
| |
Anonymní Anonymní
| Předmět: Re: Rodinná morálka 28.05.08 12:11 | |
| Je to jako v dobách prvních křesťanů. Tam také byli problémem pro mladé konvertity jejich pohanští rodiče. A Pán Ježíš mluví o rozdělení uvnitř rodin... |
|
| |
Sponsored content
| Předmět: Re: Rodinná morálka | |
| |
|
| |
| Rodinná morálka | |
|